Риболовен клуб "МЕГА"

Всичко за свиленградските риболовци
Дата и час: 01 Апр 2020 21:52

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Полезни съвети - палатка
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2008 11:40 
Offline

Регистриран на: 13 Фев 2008 15:32
Мнения: 647
Предлагам тук да направим рубрика полезни съвети. Приятели и колеги, толкоз скитане по реките и язовирите и из дебрите на България на какво ли не се научихме и по страта изпитана схема "не питай старило , а питай патило" предлагам да споделим на какво ни научи неволята. Като за начало нещо изключително важно, от дългогодишният си опит с палаткуване си позволявам да предложа на вашето внимание следното:

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ПРИ СЪХРЪНЯВАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ПАЛАТКА, НАВЕС, ТЕНТА:
1. Много точно и ясно трябва да бъде как се разпъва нещото, в каква последователност и кои колец точно за какво служи, всяка дупка за какво е и всяка връзка къде отива.
2. Имаите в предвид, че производителя не слага нищо в по-вече и всяка част има място. Пропуснеш ли нещо, то ще се отрази по-късно, когато вече няма как да поправиш стореното.
3. Запомнете първоначално как е събрана палатката от производителя и всеки път се стараите по същия начин да я съберете. Това е важно не само за оптимално място, но и така ще имате най-малки повреди по детайлите.
4. Колкото по-добре е изпъната в разтворено състояние и в състояние за събиране толкоз по-дълго ще имате нещото.
РАЗПЪВАНЕ
1. Тъй като каквото и да разпъвате предназначението му е да ви пази от вятър и дъжд основно, от влага и мъгла, а и трябва да ви създава комфорт за малкото време когато почивате много важно условие, е да изберете подходящо място за разпъване.
2. Не жалете време и не бързаите когато стигнете на мястото където ще бивакувате: Мястото за разпъване на палатката в оптималният вариант, да бъде с много лек наклон към изхода
Мястото да бъде достатъчно да разпънете както вътрешната част, така и покривалото, по-малкото място ще доведе до получаване на гънки на покривалото, които от своя страна задържат влага и вода и в един момент там натича.
Много добре да бъде почистено мястото където ще лежи дъното, всички клечки, камъни, шишарки ако останат отдолу ще ти създадат проблеми.
Ако ще се палаткува по-дълго, задължително окопаване на палатката. Това става като се изкопава каналче околовръст без входа и се отведе водата в страни. Каналчето трябва да бъде точно там където свършва стрехата на покривалото, всичко което се оттича да влиза в него. Трудът си заслужава, защото спасява от доста неприятности, ако завали.
Палатката трябва да се строй по-далеч от огъня, котлона или газовата лампа, защото огъня е най-големият враг на палатката или навеса.
3. Разпъването да става само по указаният начин и последователност, като стремежа е всяка страница да бъде идеално опъната, всяка рейка добре напасвана, всяка връзка завързана само на точно определеното място. Колкото по-добре е опъната палатката или тентата, толкова по-добре ще понесе дъжда, влагата и снега.
4. Колците на основната част към дъното се забиват отвесно, а тези които разпъват страниците са под наклон, по този начин се получава по-голяма стабилност.
5. Въжетата се опъват докато се подреди цялата конструкция и след това се натяга.
6. Палатката се разпъва със затворени ципове и донагласява и доразпъва след това.
7. Добре разпънатото вътрешно помещение, гарантира отлично разпъване и на покривалото.
ПОЛЗУВАНЕ
1. Добре разпънатата палатка няма никакви ръбове и сгъвания, когато се влезе вътре.
2. Подредбата вътре трябва да бъде такава, че нищо да не се опира до страниците. Там където нещо се опира задължително в един момент плата пропуска.
3. Задължително да се съблюдава чистота в помещенията, като всичко внесено отвън (кал, пясък, трева, камъчета, клечки, листа и т.н.) ако не се отстрани своевременно след това поврежда плата.
4. Най-опасни за палатката или навеса са огънят и голямата топлина, затова да се избягва по възможност внасянето им в помещенията.
СЪБИРАНЕ
1. Едно от задължителните неща преди да се сгъва палатката или навеса, е много добре да бъдат изсушени. Слънцето и вятърът в това отношение са незаменими.
2. Вътрешните ползвани помещения задължително да бъдат почистени с метличка или четка и избърсани с влажен парцал или гъбичка. Всичко което остане след сгъването и прибирането води до повреждане на основният плат.
3. Чергилото се сваля преди да е охлабена долната, носеща част и се изсушава отделно, като се сгъва, сгъването става в последствие заедно с основната част.
4. Колчетата се почистват от полепналата пръст и избърсват с парцал.
5. Рейките се свалят и ако е необходимо избърсват с парцал от влагата или замърсяване.
6. Въжетата и ластиците трябва да бъдат идеално изсушени.
7. Сгъването трябва да става само при идеално изсъхнал плат, ако се събира в дъжд или буря, важното е всички части да се съберат, но първата работа след прибиране в къщи е да се разпъне, изчисти и добре изсуши палатката.
8. Сгъването да става на достатъчно широко място за да може плата да се скатае възможно най-прибрано.
9. Палатката се сгъва със затворени ципове, като се оставя възможност при сгъването или навиването въздухът непрекъснато да излиза свободно.
СЪХРАНЯВАНЕ
1. Чувалът с палатката или навесът, трябва да се съхранява на сухо, проветриво място, като е добре от време на време да му се дава възможност да „диша”.
2. Най-добре е чувалът с платнищата да бъде отделно от чувала с рейките или металните колчета.
НЯКОИ СЪВЕТИ
1. Не бива да се доправя купената вече палатка или навес с допълнителни шевове или утежнения.
2. Не бива да сели или рисува по плата.
3. Пренатягането на въжетата е много опасно.
4. В торбата с колчетата поставете чукче, или най-добре тесла, тя ще ви свърши идеална работа за набиване на колчетата и за окопаването на палатката.
5. В торбата поставете няколко въженца от които винаги има нужда при разпъването на палатката или навеса.
6. Подсигурете си няколко резервни колчета и резервни ластици. Влакното не е най-подходящият материал за доразпъване.
7. Разпъването на палатка или навес под иглолистни дървета не е желателно, тъй като много често капе смола, която след това изключително трудно се почиства, а мястото става уязвимо.
8. не дръжте храни в палатката защото това е предпоставка да бъдете посетени от горски гризачи (полски мишки, катерици)
9. Най-често палатката се посещава от следните нежелани гости: жаби, мишки, водни змии и смокове. За да ги избегнете не оставяйте отворени циповете на палатката без надзор.
10. Под дъното на палатката е най-удобното място за образуване на миши гнезда, често посещавани от смоци, ако забележите нещо подобно, добре е гнездото да бъде премахнато.
Пожелавам на всички ви много приятни мигове с добре нагласени палатки и навеси в които да се чувствате комфортно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Полезни съвети - палатка
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009 14:57 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Апр 2009 19:55
Мнения: 654
Местоположение: Враца
Нищо не разбрах да са ева.....Сега на злато ли почваме да ги ловим или какво?

_________________
"CLUB FOR SPORT FISHING-VRATSA CARP"
Изображение
Извинете и Bие ли не хванахте нищо днес?
http://www.facebook.com/pages/Vratsa-Carp/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Полезни съвети - палатка
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009 19:58 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: 16 Фев 2008 22:30
Мнения: 310
Местоположение: гр.София
Един колега който е бил на Батак вечерта пийнал и забравил да пусне циповете на палатката заспал както си трябва и след часове като изтрезнял забелязал че някакъв нахален плъх му яде от захранката.Ми той не е покрил и кофата с капак ами я оставил ей така на произвола .Така че винаги циповете на палатката пуснати докрай щото не е приятна хич тази среща с разни гризачи, влечуги др.подобни

_________________
Дай на човек 1 риба и той ще яде 1 ден, научи го да лови риба и той винаги ще има храна, за цял живот
http://fidera.alle.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Полезни съвети - палатка
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009 21:43 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Апр 2009 19:55
Мнения: 654
Местоположение: Враца
Абе има и по-гадни моменти.Мойта ма ядоса и излезнах да спа на вън.Както се бех "насапунисъл" съм си заспал пред паладката под шатрата и......се сабудих от "ФРЕНСКИ ЛАСКИ".Бях най-брутално облизан от един пес.Докато се усетя.......Така и неразбрах дали беше мъжко или женско.....Мама му стара бях олигавен целия.Така,че всичко трябва да се пази.Много е готино когато има оси и други елементи покрай захранката(имам дупка на кануто от едни симпатични мишленца...) и изобщо около нас.Я избегало яденето я нещо друго от набезите на местните папауси......

_________________
"CLUB FOR SPORT FISHING-VRATSA CARP"
Изображение
Извинете и Bие ли не хванахте нищо днес?
http://www.facebook.com/pages/Vratsa-Carp/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Полезни съвети - палатка
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009 21:19 
Offline
модератор
Аватар

Регистриран на: 14 Апр 2009 19:55
Мнения: 654
Местоположение: Враца
Здравейте.Междо другото тази палатка трябва да се разпъва по водоемите за да се проветрява иначе.....незнам.Според мен колкото и да я пазим пак ще пропуснем нещо.За това натискайте на риболов и .....незабравяйта да си разпънете"Двореца",щото мястото му е сред природата.Поздрави.

_________________
"CLUB FOR SPORT FISHING-VRATSA CARP"
Изображение
Извинете и Bие ли не хванахте нищо днес?
http://www.facebook.com/pages/Vratsa-Carp/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: web-hosting.bg